Mielenterveysongelmien räjähdysmäinen lisääntyminen

On huolestuttavaa luettavaa, että mielenterveysongelmat ovat työnantajien mukaan räjähdysmäisesti kasvaneet (Yle 17.2.20) ja myös nuorten mielenterveysongelmat ovat yhtälailla räjähdysmäisesti kasvussa (Mediuutiset 30.7.19).

Tällaisten asioiden pitäisi olla maamme hallituksella prioriteetin kärjessä ja halu yrittää järjestää valtion tasolla apua näihin. Nuorissa ja työikäisissä on Suomen tulevaisuus.

Mikä sitten on syinä näihin? Onko edes tutkittu kunnolla näihin vaikuttavia syitä? Näiden taustalla voi olla moninaisia syitä, eikä yhtä selittävää tekijää ole.

On pysäyttävää lukea Aleksis Salusjärven kolumni Yle 19.2.20. Siinä saa karun kuvan monien nuorten kohtalosta, mistä meillä monellakaan ei ole edes tietoa.

Mielenterveyteen vaikuttavia tekijöitä lapsella ja nuorella voi olla paljon:

  • Karut kotiolot voivat olla yksi vaikuttava tekijä ja se voi johtua vaikka vanhempien päihteiden käytöstä.
  • Nykyisin on paljon rikkinäisiä perheitä ja lapsella voi olla useampi koti.
  • Lapsella voi olla oppimisvaikeus ja koulussakaan toteutetut tukitoimet eivät auta ongelmaan.
  • Lukutaidon puuttuminen johtaa monesti ongelmiin.
  • Riippuvuus johonkin nettimaailmassa.

Vaikkapa nämä edellä mainitut asiat aiheuttavat monesti lapselle ja nuorelle huolia ja painaa mieltä. Osa voi johtaa syrjäytymiseen ja sen mukana vaikkapa päihteet tulevat elämään mukaan viimeistään silloin, kun ajautuu huonoon seuraan mukaan. Näitä syitä on todella paljon ja tässä oli niistä vain muutama esimerkki.

Minulla ei ole vastausta tai ratkaisua näihin ongelmiin. Syitä on noissa artikkeleissa nostettu esille, joskin niistäkin osa on arveluita, eikä niistä löydy syytä kaikkien omaan henkilökohtaiseen ongelmaan. Työikäisillä on sitten omia ongelmia, mitä on avattu Ylen artikkelissa ihan hyvin. Elämä on nykyisin aika kovaa ja raha vaikuttaa moneen asiaan. Myöskin monenlaisia uusia asioita ja uhkia tuodaan ihmisten eteen, mitä ei aiemmin ole ollut ihmisten elämässä. Medialla on suuri vaikutus nykyään. Tekniikan kehitys tuo mukanaan paljon hyvää, mutta samalla se tuo myös pahaa ja se paha voi joillekin muodostua ongelmaksi esimerkiksi erilaisten riippuvuuksien muodossa.

Haluan vain nostaa esille sen huolen, mitä tällainen mielenterveysongelmien kasvu on kokonaisuudessaan aiheuttamassa maallemme. Ongelma on vaan kasvamassa!! Tähän valtion ja kuntien tulisi reagoida nopeasti eri ammattiryhmien kanssa!